söndag 8 november 2009

Berättigad kritik från FN

Enligt aftonbladet idag, samt DN, kritiseras Sverige av FN på följande punkter:
Våld mot kvinnor, bara 5–10 procent av de polisanmälda fallen leder till domstol.

Korrekt kritik. Skönt att det tas upp i ljuset. Då kanske jämlikhetsdebatten äntligen kan handla om viktigare saker än barnaledighet.

Barns rättigheter. Barn har enligt FN-konventionen rätt till utbildning och hälsovård även om de är asylsökande, men det efterlevs inte alltid i Sverige.

Helt Sant. I Sverige är man helt utelämnad som asylsökande.

Kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden och heltidsarbetande kvinnor tjänar i snitt 20 procent mindre än män på samma jobb.

Vad ska man säga? Det här är så j-a sant att det är sjukt. Jag förstår inte hur detta kan leva kvar. Helt oacceptabelt att kvinnor tjänar mindre för samma jobb. Det allra värsta i mitt tycke är att kvinnliga chefer (de få som finns) fortsätter på samma sätt, dvs ger lägre löner till sina kvinnliga anställda.

Hatbrotten ökar och leder sällan till åtal. Av 155 attacker mot etniska minoriteter 2007 inleddes bara rättsprocesser i fem fall. Sverige bör införa förbud mot rasistiska organisationer, enligt rapporten.

Precis. Men man bör komma ihåg att i Sverige är det bara narkotikabrott som prioriteras. Förbud mot rasistiska organisationer lär inte komma på ett bra tag. Istället lär SD fortsätta att växa till sig.

Invandrare, asylsökande och papperslösa får inte den sjukvård och utbildning de har rätt till.

Handikappade diskrimineras på arbetsmarknaden och när det gäller allmänna transporter.

Romer och samer diskrimineras.

Kunde inte uttryckt det bättre själv.

4 kommentarer:

  1. Jo, det skulle vara spännande att läsa själva rapporten. Hittar den inte på FN-förbundets hemsida har du sett den eller är det bara från tidningarna?

    SvaraRadera
  2. Än så länge bara från tidningar. Lyckades hitta denna text på förbundets hemsida:

    "Rapporten kommer att finnas tillgänglig på förbundets hemsida senare på dagen. Kontakta FN-förbundets pressekreterare Pekka Johansson för ytterligare frågor. Tel: 08-462 25 60 eller 073-374 62 84."

    SvaraRadera